Onze voeten maken bijzonder ingewikkelde bewegingen

Onze voeten bevatten 26 afzonderlijke beenderen, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren en pezen waarmee de bijzonder ingewikkelde bewegingen gemaakt worden om te kunnen lopen. Iedere spier heeft hierin zijn eigen functie en ieder gewricht heeft een vaste vorm.

Om te kunnen lopen en om zich aan te kunnen passen aan de ondergrond is het van belang voor de voet dat alle spieren en gewrichten optimaal functioneren. Is een bepaalde spier verzwakt of verkrampt, zal de aansturing van de gewrichten anders zijn. Als er stijfheid is van een van de gewrichten, moeten andere gewrichten dit compenseren.

Zelfmassage van de voet

Voor ontspanning van de voet zou je gebruik kunnen maken van een egelbal. Deze zijn te verkrijgen in verschillende afmetingen en verschillende hardheden.

Voorbeeld van een egelbal

Voorbeeld van een egelbal

Je legt het balletje op de grond en beweegt de voet hier soepel overheen. Je kunt dit doen met het midden van de voet, of het accent leggen op de binnenzijde of de buitenzijde van de voet. Je kunt zelf bepalen hoeveel druk je geeft, op pijnlijke plekken kun je een extra prikkel geven door de voet stil te houden en druk te geven. Een egelbal geeft door zijn “stekels” een extra prikkeling van de huid en de spieren. Je kunt ook een tennisbal gebruiken of een flesje gevuld met koud of warm water.

Voetspieroefeningen

Voetoefeningen helpen voor verbetering van de doorbloeding, soepelheid en kracht. Je kunt zowel onbelast als belast oefenen. Onbelaste oefeningen, bijvoorbeeld zittend, zullen vooral de soepelheid en doorbloeding van de voeten ten goede komen. Belaste oefeningen zullen vooral voor sterkere spieren zorgen. Soms kunnen belaste oefeningen nog niet, als de pijn nog te heftig is.

Vind een praktijk

Wil je advies wat je zelf kunt doen om je voeten soepel te houden? Onze Podozorgers staan voor je klaar! Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij je in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Harrie Moerings. Hij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Bertus Kristel. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Leonie

    “Ik ben meerdere malen top geholpen! Ze hebben veel passie en kennis van hun vak. Podozorg kijkt ook verder dan alleen de klacht en denken echt mee.”

  • format_quote

    Ervaring van Gerda

    “De podoloog staat altijd voor ons klaar met tips en info en loopt graag een stapje harder voor zijn cliënten.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Xandra

    “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman

  • 07 maart 2024

    Voetoefeningen bij hielpijn

    Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

    Door Ellen Karsdorp

  • 25 januari 2024

    Wintersport en voetklachten

    Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

    Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

  • 11 januari 2024

    Alles over beenlengteverschil

    Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

    Door Mienke van der Goot

  • 14 december 2023

    De expertise van de therapeut

    Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

    Door David Bosman

  • 16 november 2023

    De hielspoormythe

    Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

    Door Lisette de Graauw