Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Ervaring van Marieke

“Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

Wat te doen bij beenlengteverschil?

Wat is beenlengteverschil?

Beenlengteverschil houdt in dat er lengteverschil is in de benen. Het ene been is langer dan het andere. Wanneer dit verschil klein is dan kan de aandoening onopgemerkt blijven.

Wat zijn de oorzaken van beenlengteverschil?

Beenlengteverschil ontstaat vaak al op kinderleeftijd en kan verschillende oorzaken hebben.

Een verstoorde bloedtoevoer

Beenlengteverschil kan al bij baby’s aanwezig zijn: het kan een aangeboren afwijking zijn. Meestal ligt de oorzaak in dit geval bij een verstoorde bloedtoevoer. Wanneer er sprake is van een verhoogde bloedtoevoer in één been dan zal dit been sneller groeien dan het andere been: er ontstaat een verschil in beenlengte.

Een ongeluk

Een bot kan na een breuk in een verkorte stand genezen, het been is dan korter dan voor de breuk. Een breuk in de nabijheid van een groeischijf kan juist een stimulering van de lengtegroei geven.

Heupluxatie

Wanneer de heup uit de kom staat kan hierdoor een beenlengteverschil ontstaan. Klik hier voor meer informatie over heupdysplasie.

Onvolkomen aanleg

Wanneer één of meerdere botten in een been niet of onvolkomen aangelegd zijn blijft het betreffende been achter in lengtegroei.

Klachten en symptomen van beenlengteverschil

Beenlengteverschil kan op verschillende leeftijden ontstaan. Wanneer het een aangeboren afwijking betreft is het verschil al bij de geboorte van het kind aanwezig.

Beenlengteverschil hoeft niet altijd klachten te veroorzaken. Wanneer het verschil kleiner is dan 1 centimeter dan blijft de afwijking vaak onopgemerkt. Wanneer het verschil in lengte groter is dan 1 centimeter dan kunnen er onder andere heupklachten en rugklachten (zoals een kromme wervelkolom, scoliose) ontstaan. Over het algemeen geldt: hoe groter het lengteverschil tussen beide benen, hoe beter dit zichtbaar is. Patiënten met een groot beenlengteverschil kunnen ook cosmetische klachten hebben omdat zij vaak een opvallend afwijkend looppatroon hebben.

Diagnose en onderzoek

De orthopedisch chirurg stelt de diagnose. Hij of zij zal onderzoeken wat de oorzaak van het beenlengteverschil is. Daartoe zal hij of zij een lichamelijk onderzoek uitvoeren waarbij de stand van het bekken beoordeeld wordt. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van plankjes van verschillende dikte die onder het te korte been geplaatst worden. Ook liggend kan er een inschatting gemaakt worden van de beenlengte.

Zo nodig kunnen er foto’s van de heupen gemaakt worden, of totale lange beenopnames om de lengte per bot te kunnen meten.

Niet-operatieve (conservatieve) behandeling van beenlengteverschil

Allereerst moet bekeken worden waardoor het beenlengteverschil is ontstaan. Bij een heupontwrichting moet deze uiteraard direct behandeld worden. Bij kinderen wordt bekeken hoeveel lengteverschil men kan verwachten. Bij een klein lengteverschil worden er geen stappen ondernomen.

Een lengteverschil van meer dan twee centimeter kan vervelende gevolgen hebben. Daarom wordt er in deze gevallen vaak tot behandeling overgegaan. Vaak is het geven van een kleine hakverhoging al voldoende.

Operatieve behandeling van beenlengteverschil

Als het beenlengteverschil al groot is of gedurende de groei toeneemt, dan kan de arts samen met u een behandelplan opstellen. Soms is een groeiremming van het lange been, vlak voor het einde van de groei, voldoende. Soms is een beenverlenging nodig.

Voor de operatie

Deze operatieve behandeling vindt plaats onder algehele narcose.

Tijdens de operatie

Een groeiremming van het lange been wordt gedaan door de groeischijven rond de knie chirurgisch vast te zetten (epifysiodese). Hierdoor dragen deze groeischijven niet meer bij aan de resterende groei. Het lange been groeit vanaf dat moment dus langzamer dan het korte been. De orthopedisch chirurg rekent aan de hand van groeitabellen of –grafieken uit wanneer de groeiremming het beste kan plaatsvinden.

Als het beenlengteverschil te groot is of wordt dan kan ook een beenverlenging plaatsvinden. Tijdens de operatie wordt het been doorgezaagd en wordt een uitwendige stellage (fixateur externe) geplaatst. Deze stellage wordt door pinnen in het bot gefixeerd. Afhankelijk van de afwijking zal de orthopedisch chirurg een keuze maken tussen de verschillende stellages. De orthopedisch chirurg kan gebruikmaken van een ringfixateur (rondom het been) of een fixateur die maar aan één kant van het been zit.

De wond wordt gehecht met oplosbare hechtingen.

Na de operatie

Na de operatie verblijft het kind gemiddeld 1 tot 2 dagen op het ziekenhuis. Ondanks alle zorg die aan de operatie besteed wordt, kunnen er soms toch complicaties zoals bijvoorbeeld een wondinfectie optreden.

Vind een praktijk

Heeft u last van voetklachten door beenlengteverschil? Met meer dan 100 Podozorg praktijken is er altijd een Podozorger bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind een de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over beenlengteverschil op de website van de Werkgroep Kinderorthopaedie Nederland (WKO).

Deel deze pagina

Wij delen graag onze kennis

Podozorg Nederland is een groep gelijkgestemde podologen, die samen maar één ding willen: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen wij wekelijks onze kennis.