Wat is een os tibiale externum?

Het scheepsvormig bot is een bot aan de binnenkant van de voet (zie illustratie). Het komt voor dat het scheepsvormig bot, tijdens de ontwikkeling van de voet voor de geboorte, niet of niet volledig samengroeit. In dat geval bevindt zich een extra bot in de voet. Dit extra bot wordt een os tibiale externum genoemd. Ongeveer 5-10% van de mensheid loop rond met zo'n extra botje. Het komt dus best wel vaak voor, maar niet iedereen krijgt er klachten van.

Het scheepsvormig bot bevindt zich aan de binnenkant van de voet.

De tibialis posterior pees

Het extra bot zou waarschijnlijk geen klachten geven als er niet een heel stevige pees (de tibialis posterior pees) aan vast zou zitten. Dit is de op een na sterkste pees van de voet en zorgt ervoor dat de voetboog opgetrokken wordt zodat we op onze tenen kunnen staan. Doordat de pees continu trekt aan het os tibiale externum, kan dit pijnklachten veroorzaken.

Oorzaken pijnlijke bult aan binnenkant van de voet

De meeste pijnklachten onstaan bij kinderen en jongvolwassenen. Meestal onstaat de pijn na verdraaing van de voet of door explosieve kracht bij het springen. Daarnaast kan er pijn onstaan door schoeisel, de schoen drukt dan tegen het botje.

Klachten pijnlijke bult aan binnenkant van de voet

Vaak hebben mensen met een os tibiale externum ook een platvoet, maar dit is niet altijd het geval. Er kan een vrij grote zwelling aan de binnenkant van de voet zichtbaar zijn en men heeft last van een zeurende pijn aan de binnenkant van de middenvoet. Druk op deze bult wordt als pijnlijk ervaren.

Diagnose pijnlijke bult aan binnenkant van de voet

Uw specialist herkent de os tibiale externum door middel van lichamelijk en aanvullend onderzoek. Met een röntgenfoto en echografisch onderzoek is het botje meestal goed te zien.

Behandelingen pijnlijke bult aan binnenkant van de voet

Niet-operatief

Niet-operatieve behandelingen van een pijnlijke bult aan de binnenkant van de voet kunnen bestaan uit:

Operatief

Wanneer de niet-operatieve behandeling onvoldoende helpt en er veel klachten zijn, kan opereren een oplossing zijn. Het os tibiale externum wordt dan (indien mogelijk) met een schroef vastgezet aan het scheepsvormig beentje. Indien het os tibiale externum te klein is om vastgezet te worden, kan het botje verwijderd worden.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Henk

  “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Bernard

  “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 18 juli 2024

  Therapietrouw en podologie

  Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

  Door Harrie Moerings

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp