Wat is een hielspoor?

Een hielspoor is een verkalking aan de onderkant van het hielbot (calcaneus). Deze zit bij de aanhechting van de peesplaat die naar de voorvoet loopt. Een hielspoor is waarneembaar op röntgenfoto, maar ook is hij goed te zien op een echo.

Hielspoor op röntgenfoto

De hielspoor hoeft niet altijd pijn te doen, zolang deze geen ontsteking veroorzaakt. Als men 100 mensen van de straat haalt en bij deze mensen gaat onderzoeken op hielspoor, zullen 30 mensen een hielspoor hebben waar ze geen weet van hebben. De pijn die mensen hebben met hielspoor komt omdat de hielspoor een ontsteking in de peesplaat veroorzaakt.

Oorzaken van een hielspoor

Een hielspoor kan verschillen de oorzaken hebben en is vaak een combinatie van factoren:

 • Gewichtstoename;
  Hierbij kunt u denken aan b.v. zwangerschap
 • Overbelasting;
  Denk hierbij aan hardlopen. Zeker als u gelijk fanatiek gaat lopen en de voet is dit niet gewend, dan kan het zijn dat de er een hielspoor om de hoek komt kijken.
 • Voetafwijking;
  Neem bijvoorbeeld een platvoet waar de peesplaat op rek komt te staan.
 • Ouder worden;
  Naarmate u ouder wordt kan de voet doorzakken, ook dan is er kans dat de peesplaat meer op rek komt te staan.
 • Verkeerd schoeisel;
  Als men geen goede ondersteuning van de schoen ondervindt.
 • Verkeerd looppatroon;
  U voeten staan naar binnen gekanteld( pronatie) en u loopt daardoor niet goed op de voeten.

Deze oorzaken hebben alles te maken met het feit dat op de peesplaat een langdurige druk wordt uitgeoefend. Als gevolg hiervan zal het lichaam reageren en ontstaat er een vergroeiing van het van het bot (verkalking) aan het hielbot, waar de peesplaat is aangehecht. De pijn die u kunt voelen heeft te maken met een ontsteking die de hielspoor kan veroorzaken in de peesplaat. De hielspoor zelf doet geen pijn.

Peesplaatontsteking

Symptomen van een hielspoor

De pijn die u kunt hebben bij een hielspoor zijn meestal ’s morgens als men uit bed stapt (dit noemt men startpijn) of als men langere tijd heeft gezeten. Dit komt omdat in rust de spieren en pezen enigszins verstijven en verkorten. Wordt er dan bij het opstaan weer druk op de peesplaat uitgeoefend, kan dit een stekende pijn veroorzaken in de voet, die na een stukje lopen weer weg kan trekken doordat de peesplaat versoepelt.

Een hielspoor kan ook verergeren zodat u in uw dagelijkse werkzaamheden beperkt wordt. De pijn kan verergeren en zelfs in rust aanhouden. Het is dus raadzaam om u te laten behandelen.

Behandelen van een hielspoor

Niet-operatief

U kunt om te beginnen voordat u uit bed stapt wat rekoefeningen doen zoals bijvoorbeeld met een gestrekt been uw tenen naar uw lichaam trekken. Natuurlijk is daarmee het probleem niet opgelost en is het raadzaam om naar uw huisarts te gaan die u eventueel weer doorstuurt naar een podoloog. De podoloog kan constateren (klinisch of met een echo) of het inderdaad om een hielspoor gaat. Deze kan dan u adviseren om therapiezolen te laten maken en/of bijvoorbeeld naar een fysiotherapeut of andere discipline te gaan.

Oefeningen om de peesplaat onder de voet te laten herstellen

In deze video laten wij u zien hoe u met oefeningen de peesplaat sneller kunt laten herstellen. Hoe eerder de fasciitis plantaris wordt behandeld, des te groter de kans op herstel. Als u te lang wacht, kan de klacht verergeren en kan er meer schade aan de pees worden toegebracht.

Lees meer over de oefeningen

Operatief

Het komt zelden voor dat de niet-operatieve behandelingen niet helpen en de patiënt zoveel klachten heeft dat een operatieve oplossing voor het probleem moet worden gezocht. Is een behandeling met operatie noodzakelijk, dan zijn er verschillende operaties van een hielspoor mogelijk.

Heeft u last van een hielspoor?

Podozorg Nederland is een groep (register) podologen en podotherapeuten die u graag helpen met voetklachten door een hielspoor. Met meer dan negentig Podozorg praktijken zit er altijd een praktijk bij u in de buurt! Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde Podozorg praktijk.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

 • format_quote

  Ervaring van Johan

  “De podoloog van Podozorg luistert heel goed, vertelt over alles we ze doet, legt uit wat en waarom.”

 • format_quote

  Ervaring van Bernard

  “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman