Hernia in de onderrug

Een hernia in de onderrug (latijn: Hernia Nuclei Pulposi, HNP) komt vaak voor. In dit artikel leest u wat een HNP is, welke klachten kan hij geven en of de klachten die u in de voet heeft te maken kunnen hebben met een HNP.

De wervelkolom en het ruggenmerg

De wervelkolom is een opeenstapeling van wervels die het wervelkanaal omsluiten. In dit wervelkanaal bevindt zich het ruggenmerg. Vanuit het ruggenmerg ontspringen de zenuwbundels gevuld met zenuwvezels. Deze zenuwbundels verlaten het ruggenmerg via de wortelkanalen ter hoogte van de tussenwervelschijven. De functie van de zenuwvezels is tweeledig:

 1. Geleiding van elektrische impulsen vanuit de hersenen naar de spieren, waardoor de spieren zich kunnen aanspannen en ontspannen.
 2. Geleiding van impulsen vanuit de gevoelszintuigen naar de hersenen.

Karakteristieke klachten bij een hernia in de onderrug

Tussen de wervels bevinden zich tussenwervelschijven welke zorgen voor de beweeglijkheid van de wervel en kunnen schokken en stoten opvangen. In het geval van een HNP is deze tussenwervelschijf kapot en puilt deze uit in het wervelkanaal. Deze uitpuiling (latijn: hernia) kan de nabijgelegen zenuwvezels afknellen en vervolgens de karakteristieke klachten geven, zoals:

 • Pijn in de benen;
 • Doofheid in de benen;
 • Een tintelend gevoel;
 • Een tintelend gevoel;
 • Verlammingsverschijnselen van de beenspieren.

Hernia en voetklachten

Voetklachten bij een hernia in de onderrug

Een HNP hoeft niet altijd klachten te geven en hoeft zeker niet altijd geopereerd te worden. Met goede instructies, houdingsadviezen en oefeningen kunnen klachten vaak goed verholpen worden. Uw (register) podoloog of podotherapeut kan u hierbij ook zeker van dienst zijn. Door het maken van een steunzool op maat kunnen we de stand van de rug beïnvloeden en op deze manier ook invloed uitoefenen op de HNP.

Vind een praktijk

Is er bij u een hernia geconstateerd en/of heeft u doofheid, een prikkelend gevoel of een tintelend gevoel, aarzel dan niet om één van onze Podozorgers te bezoeken. Zij kunnen via een uitgebreid onderzoek bepalen wat de oorzaak van uw klachten is en kunnen dan, eventueel in samenwerking met andere zorgverleners, zo snel mogelijk de juiste behandeling starten.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Harrie Moerings. Hij is (register) podoloog en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Joyce

  “Bij Podozorg werd ik goed en deskundig geholpen. Vooraf werd een duidelijke analyse gemaakt van het klachtenbeeld.”

 • format_quote

  Ervaring van Henk

  “Afspraak maken ging echt vlot! Ik draag nu steunzolen waar ik met plezier op kan lopen en mijn voetklachten zijn in korte tijd verholpen.”

 • format_quote

  Ervaring van Herman

  “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

 • format_quote

  Ervaring van Sija

  “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot