Samenwerking met fysiotherapie en de Podozorg Facebookgroep

Tijdens een voetenspreekuur wat een manueel therapeut en ik heb opgezet, werd door een huisarts gevraagd even mee te kijken bij een heer van middelbare leeftijd met wisselende pijnklachten achter op de hiel alwaar een dikke knobbel zat. Het beeld van de voeten gaf een pes plano met een flinke subtalaire valgusstand (knikplatvoet).

De man liep hier al een anderhalf jaar mee en soms was de pijn en zwelling weg, maar regelmatig kwam het weer opzetten met name tijdens zijn offshore werkzaamheden. Dorsaalflexie (het omhoog bewegen van de voet) vanuit het bovenste spronggewricht gaf pijn achterop de hiel en ook de weerstandstest plantairflexie (het naar beneden bewegen van de voet) deed fors pijn.

Er was al een echo te maken op de pijnlijke plek en na het bekijken van de echobeelden was het beeld voor ons onbekend, we zagen net boven het hielbeen en achter waar de achillespees loopt een traanvorm scherp belijnt.

Onze gedachte ging gelijk naar een ontstoken slijmbeurs maar toch was er wat twijfel.

Samenwerking met fysiotherapie en de Podozorg Facebookgroep

Mijn voorstel was om de foto in te sturen naar de besloten Podozorg Facebookgroep met de vraag of dit afwijkend beeld vaker gezien werd. De Podozorg Facebookgroep wordt gebruikt o.a. om met alle Podozorgers overleg te kunnen plegen of te delen. Het is een besloten groep waar we dus alles posten wat betrekking heeft op voet en voetklachten, vragen stellen en overleggen met andere collegae die bij Podozorg horen. Dus een groot netwerk voor vragen, uitleg, contact.

Om de man wat te ontzien gaf ik alvast 2 hielverhogingen van 4 mm mee voor in de schoen en een controle voor over 3 weken om het beeld nogmaals te bekijken samen met de fysiotherapie. De podologische diagnose werd even geparkeerd op een slijmbeursontsteking (bursitis retrocalcanea subachilleii)

De kracht van de Podozorggroep op Facebook bleek vrij snel, toen een collega mij een berichtje stuurde met een beeld past bij een chronische slijmbeursontsteking, (waarvoor nogmaals dank Mienke), meerdere collegae kwam tot dit zelfde beeld.

Voor de heer een paar therapeutische zolen gemaakt met hielheffing, aangevuld met fysiotherapeutische hulp. De huisarts overweegt verwijzing chirurg mocht het beeld niet verbeteren. Landelijke samenwerking en multidisciplinaire samenwerking, hoe fijn is dat!

Vind een praktijk

Heeft u pijn aan uw voet? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Stella

  “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

 • format_quote

  Ervaring van Adrie

  “Nadat ik de zolen ben gaan dragen zijn de klachten volledig verdwenen en heb ook geen medicijnen meer nodig.”

 • format_quote

  Ervaring van Clasina

  “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot