“Ik krijg er kromme tenen van!”

Help mijn tenen gaan krom staan! Wat nu? Dit is een veel voorkomende hulpvraag in de praktijk. Kromme tenen hoeven overigens niet altijd klachten te geven.

Hoe ontstaan kromme tenen (ook wel hamertenen en klauwtenen genoemd)?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een veel voorkomende oorzaak is het doorzakken van de voorvoet. Dit gaat vaak gepaard met het slapper worden van de kleine voetspieren waardoor de dwarse voetboog doorzakt en er meer druk ontstaat op de middelste voorvoet gewrichten ook wel MTP-gewrichten genoemd. Om de voet in balans te houden gaan de tenen vanzelf een andere stand aannemen.

Wist je dat?

Wat voor een klachten kunnen hamer- en klauwtenen geven?

Naast het feit dat mensen het meestal niet mooi vinden kan een afwijkende tenenstand extra eelt veroorzaken onder de teentoppen, voorvoetgewrichtjes of bovenop de teen als de hamerteen tegen de bovenkant van de schoen aankomt. Ook de teen nagels kunnen een afwijkende vorm krijgen en/of ingroeien als er druk op de teentop komt. In combinatie met een doorgezakte voorvoet kan het klachten geven in de hele voorvoet.

Hamertenen en klauwtenen

Wat kan ik doen om kromme tenen te voorkomen?

Koop om te beginnen goed passend schoeisel. Let hierbij goed op de juiste lengte en breedtemaat. Laat u hierover adviseren in een gespecialiseerde schoenwinkel. Houd er rekening mee dat uw voeten door de jaren heen kunnen veranderen. Schrik dus niet als u opeens een maat groter nodig heeft dan u altijd gehad heeft.

Loop thuis regelmatig op blote voeten om de kleine voetspiertjes te blijven trainen om het doorzakken van de voorvoet te voorkomen.

Mijn tenen staan al krom. Wat nu?

Niet-operatief

Niet-operatieve behandelingen voor een kromme stand van de teen zijn vooral gericht om pijn te verminderen. Behandelingen die kunnen worden ingezet zijn onder andere:

Operatief

Er zijn verschillende manieren om een hamerteen of klauwteen te opereren. Uw specialist bepaalt aan de hand van de oorzaak en de ernst van de klauwteen of hamerteen welke operatie het beste bij u past.

Vind een praktijk

Heeft u last van hamertenen of klauwtenen? Onze Podozorgers staan voor u klaar! Klik op de onderstaande knop en vind en Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Clasina

    “Podozorg Nieuwpoort reageerde snel op mijn mail en we konden ook vlug terecht voor een afspraak. De nieuwe zooltjes lopen fijn en we zijn dan ook heel tevreden.”

  • format_quote

    Ervaring van Rosa

    “Ik ben heel tevreden over mijn steunzolen en ook over de behandeling en zou Podozorg Yerseke bij anderen aanraden.”

  • format_quote

    Ervaring van Lara

    “Vandaag voor de 2e keer bij Podozorg geweest. Voeten en zooltjes goed bekeken en podoloog concludeerde dat er nog meer resultaat behaald kan worden.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling

  • 06 mei 2024

    Het sinus tarsi syndroom

    Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

    Door Erica Last